День закоханих – це не лише про 14 лютого, або як святкують День святого Валентина у світі

День усіх закоханих – один із найбільш неоднозначних днів у році, якщо керуватись оцінками людей. Хтось із задоволенням, у передчутті романтичної атмосфери, що вирує у повітрі, чекає цього дня. Хтось відкрито зневажає свято вияву почуттів, вважаючи це марнотратством і насмішкою над самотніми людьми, а хтось вирішує «переобладнати» це свято спеціально для себе.

За усіма цими різноманітними «проявами уваги», якщо говорити тематичною лексикою, до дня Святого Валентина стоїть особистий досвід кожної людини, і його необхідно поважати. Втім, не лише ставлення до свята усіх закоханих є надзвичайно різним серед людей, але й саме свято часто набуває різних форм і значень. День Святого Валентина святкується без винятку в усіх країнах Земної кулі, але й скрізь спосіб його святкування є абсолютно унікальним. Традиції, ритуали, назви самого свята, ба навіть і дата часто різко відрізняються у різних частинах світу. Як і будь-яке інше свято, день закоханих вбирає у себе вірування та звичаї народу, що його святкує, починаючи із давніх-давен. Навіть попри, здавалось, знайому усім легенду про священика Валентина, який потай одружував солдат із їхніми обраницями, традиція усіма знаного свята сягає глибоко у язичницькі традиції.

Історики вірять, що день Святого Валентина насправді знайшов свій початок у Стародавньому Римі. В той час це був язичницький фестиваль родючості, що мав назву Луперкалії. Його святкування було присвячено Фавну – Римському богу землеробства, а також Ромулу і Рему – засновникам Риму. В цей день святкування абсолютно відрізнялося від того, яким ми звикли його сприймати за останні 100 років: у традиціях святкування Луперкалій було принесення в жертву тварин і побиття жінок шкурами тварин, впритул до появи крові, що символізувало родючість жіночого роду. Втім, з приходом християнства, це свято стає більш цивілізованим. У XIV ст. римський священик Геласій офіційно проголосив 14 лютого «Днем Святого Валентина». Згодом, цей день почав асоціюватися із коханням і романтикою, оскільки багато людей вірило, що птахи розпочинають шлюбний сезон саме 14 лютого.

Втім, неоднозначність походження всіма улюбленого свята – це єдина. Цікавим для дослідження є і особа Святого Валентина, чиїм іменем нарекли цей день. Виявляється, за всю історію існував не один, а два, а то й три Валентини. Звісно ж, найпоширенішою історією є священик Валентин, який попри заборону Клавдія ІІ молодим солдатам одружуватися, аби не відвертати їх від воювання, таємно проводив шлюбні церемонії, та, зрештою, був схоплений і обезголовлений за цей «злочин». Лишень варто пригадати день, коли він загинув. 14 лютого, звісно ж. Однак, існували і інші двоє Валентинів, на вищому сані, але менш відомі. Один із них був єпископом, а другий – самим Папою Римським. Однак, служив він лише 40 днів у 827 р. Таким чином, особа Святого Валентина залишається недоторканною фактами.

День Святого Валентина, як і будь-яке інше свято в усіх країнах світу, є по-своєму особливим. До прикладу, попри наявність Різдва, Пасхи у багатьох християнських країнах світу, спосіб їх святкування дещо відрізнятиметься, і ідеального сценарію не існує. Так само і День закоханих у всіх країнах святкують по-своєму, згідно власних традицій, культурних чи історичних передумов. Далі ви матимете змогу ознайомитися із традиціями святкування Дня Святого Валентина у різни куточках світу (а їх ну дуже багато!):

Аргентина не святкує День Валентина у лютому. Натомість у липні аргентинці дарують один одному шоколад та інші солодощі, і, звісно ж, багато поцілунків. Це триває тиждень і має назву «солодкий тиждень» . В Аргентині цю традицію свого часу розпочали як комерційний хід, але згодом вона стала саме Валентинівською традицією.

Франція – королева кохання серед країн, може похизуватися тим, що на її території винайшли першу любовну листівку. Вона належала герцогу Орлеанському Чарльзу, який із усією пристрастю французької мови писав своїй дружині любовні листи, сам перебуваючи у в’язниці. Трагічна і водночас неймовірно романтична історія.

Південна Корея – корейці залишили позаду усі країни, коли мова йде по частоту святкування Дня Святого Валентина, чи то пак, дня любові. Річ у тім, що у цій країні такі дні святкуються 14 числа кожного місяця! 14 лютого є днем, коли дівчата дарують хлопцям шоколад та різні солодощі у надіях, що ці почуття будуть взаємними. 14 березня, у «білий день», коли хлопці, своєю чергою, дарують подарунки дівчатам. Людям, яким не пощастило знайти пару, святкують «свій» день 14 квітня, так званий «чорний день», поїданням чорної бобової локшини. У травні ж святкується День троянд, у червні – День поцілунків, а у грудні люди святкують День обіймів.

Філіппінах багато одружених мають своєю річницею 14 лютого. Чому? А тому що уряд країни спонсорує проведення грандіозних масових весіль саме 14 лютого, і багато пар різного віку мають змогу поєднати свою долю поряд із десятками інших пар, і порадіти одні за одних.

Болгарії День Святого Валентина перемежовується і накладається на інше національне свято – День виноробів, тому парам цього дня властиво пригостити один одного бокалом запашного вина.

Уельсі День Святого Валентина святкується 25 січня, і носить іншу назву – День Святого Дуінвена. В цей день пари обмінюються чарівно вирізьбленими дерев’яними ложками. Ця традиція бере свій початок ще із ХVI ст.

Чехії день Святого Валентина є найпопулярнішим серед молоді. Святкується не 14 лютого, а 1 травня. У цей день молоді пари приходять до пам’ятника поета Кареола Гінека Махи, і дарують одне одному поцілунки під вишневими деревами, на знак удачі.

Естонії 14 лютого відоме не лише як День закоханих, а радше як День дружби. Не лише пари можуть святкувати його разом, але і їхні самотні друзі. Святкувати можна і з членами сім’ї. Люди дарують одні одним подарунки і весело проводять час.

Звісно ж, це не є вичерпний список усіх традицій, адже усі народи такі унікальні! Втім, яка традиція сподобалась вам найбільше? Можливо, час урізноманітнити своє святкування Дня Святого Валентина і надати йому нових барв? Ми своєю чергою бажаємо усім вдало провести цей день із улюбленою людиною, або ж наодинці із собою, почастувати себе смачною їжею, піти на шопінг чи зануритися у теплу ковдру і переглянути свій улюблений романтичний фільм. Чи ж зробити перший несміливий крок у бік людини, що вам подобається. День Святого Валентина – це час для змін, сміливих рішень, тому не обмежуйте себе! Бажаємо усім приємного святкування!