Слухати і розуміти англійську

Після певного періоду вивчення іноземної мови, люди, які відчувають мовний бар’єр, поділяються на два типи:
1. Можу щось сказати, але не розумію, що говорять
2. Розумію, що говорять, але не можу (боюся) говорити

Сьогодні спробуємо розібратись у першій проблемі – чому люди не сприймають мову на слух, не чують (не розуміють) її.

Причина цього криється в тому, що мова –  це ряд звукових одиниць, з’єднаних між собою швидко, і їх важко відрізнити для непідготовленого вуха. Розвивати слухання дуже важливо, адже важко порозмовляти з кимось, коли не розумієш його відповідей. Тож наше завдання навчитись виокремлювати слова і знати, що вони означають у поєднанні одне з одним.

На жаль, ніякого чудо-методу тут нема. Щоб навчитись слухати, треба робити це багато і часто. І найпростіший спосіб – пройтись по матеріалах з підручника ще раз самостійно. Чому він найпростіший? – бо ви їх вже опрацювали з вчителем, тож перший етап – зрозуміти суть – вже пройдено. Тепер можна попрацювати над деталями і вимовою. Тим паче, вам не потрібно шукати матеріали, адже отримали їх разом з підручником.

Слухайте його, так, ніби це ваша улюблена пісня – десятки і навіть сотні разів.
Слухайте, так часто, як тільки вистарчить терпцю 🙂
Слухайте, коли робите щось по дому.
Слухайте, коли ви в тренажерному залі.
Слухайте, коли ви в автомобілі.

Змиріться з тим, що ви не будете розуміти геть все протягом тривалого часу, якісь деталі будуть втікати. І нехай! Не дратуйтеся, далеко не втечуть!
А от стрес – ваш заклятий ворог у навчанні, коли ви злитесь, ваш розум закритий.

Тільки не потрапте в пастку пасивного слухання. Щоб поліпшити своє розуміння, ви повинні бути зосереджені! Тому не варто слухати запис і займатись ще якоюсь розумовою роботою. Слухання добре поєднується тільки з фізичною працею.

Якщо вам важко зрозуміти певні слова, спробуйте уповільнити швидкість відтворення звукового файлу, так ви зможете почути їх краще.
Ви помітите, що чим більше ви практикуєтесь, тим більше слів чуєте і розумієте. Коли все зрозумієте – пришвидшіть запис, щоб звикати до різної швидкості мовлення.

Урізноманітнюйте своє слухання тим, що вам цікаво – фільми, телепередачі, подкасти.

І завжди намагайтеся вгадати, що мовець збирається сказати. Якщо вдасться зробити це правильно, ви слухаєте добре і розумієте головне. Якщо ні – послухайте ще раз. Це хороший спосіб оцінити власні навички слухання.

І найважливіше: слухайте, слухайте і слухайте ще! 😉