Ораторське мистецтво: просто про головне

 

DSC_0164

© KI SCHOOL

Володимир Студент, тренер Школи конкурентних рішень KI School

© KI SCHOOL

“Будь-яке повідомлення є наслідком двох причин: потреби висловити свої почуття і бажання поділитися думками”

Поль Л. Сопер, 1906-1988, відомий американський викладач ораторського мистецтва середини XX ст., автор книги “Основи мистецтва мовлення”

“Ораторство — це мистецтво, що потребує волі, зусиль і наполегливої праці над собою”.

© KI SCHOOL

Традиція красномовного виступу поціновувалася здавна й активно використовувалася філософами, політиками, суддями, акторами і лікарями ще в добу античності. У ХХІ ст. ораторське мистецтво продовжує розвиватись у нових сферах суспільного життя, не забуваючи про класичні форми свого використання: публічний виступ, диспут і акторська майстерність. Ораторство найчастіше трактується як вміння гарно говорити (лат. oratio — “красномовство”, гр. rhetorik — “риторика”), та не обмежується цим. Кому і з якою метою корисно опановувати ораторське мистецтво — саме ці питання стануть об’єктом нашого дослідження у цій статті.

Бачення

Ораторське мистецтво передбачає гармонійне поєднання риторики, акторської майстерності та різноманітних психологічних технік. На відміну від природнього красномовства, тобто голосного й емоційного спілкування у повсякденні, майстерність оратора вимагає особливих навичок самоуправління для переконливого виступу.

Ораторський спосіб мовлення відрізняється особливостями побудови стилю і композиції повідомлення, а також правильним співвідношенням вербальних і невербальних засобів комунікації. Це зумовлено тим, що найголовнішим завданням оратора є не тільки донести інформацію, але й активувати зворотній зв’язок з аудиторією: переконати її у чомусь чи спонукати до певних дій, створивши у слухачів особливий психологічний настрій. Важлива умова успіху оратора — його авторитет і спосіб мислення. Адже, якщо думки і почуття, які він вербалізує, будуть нечіткими, невпевненими і незрозумілими, то його мовлення буде уривчастим, дихання поверховим, а монотонний голос, нечітка артикуляція і неправильна інтонація стануть цілковитою невдачею для мовця.  Варто також пам’ятати, що риторика — це не тільки інструмент для досягнення певних цілей, але й один з показників культури людини і рівня розвитку особистості.

Кому?

Сфера практичного застосування ораторського мистецтва надзвичайно широка і охоплює кола спілкування з колегами, керівництвом, сім’єю, близькими і друзями, а також з аудиторією під час публічного виступу. Бізнесменам навички ораторського мистецтва допомагають успішно вести ділові переговори, а для акторів, дикторів радіо і телебачення чи викладачів риторика стає професійним інструментом формування громадської думки. За допомогою вправного виступу і вміння переконувати юрист чи політик зуміє втримати клієнтів, виборців чи просто однодумців.

Мета

Опанування ораторського мистецтва, як наголошувалося, корисне для досягнення практичних цілей. Однак пам’ятаймо: ораторська майстерність допомагає розширювати межі спілкування і працювати над внутрішньою несміливістю й скутістю людини, що часто проявляється у жестах, які не відповідають інтонації, а інтонація — змістові. Помилкою є вважати, що достатньо відтренувати тільки усне мовлення. Навпаки, необхідно також активно працювати над своїм голосом, жестами і мімікою. Тільки такий підхід принесе Вам очікувані результати. Тому для мене ораторське мистецтво — це особистість, і її вміння заряджати навколишніх своїми почуттями та емоціями.

“Ораторське мистецтво — це не тільки вміння гарно висловлювати свої думки! Якщо у Вас яскраві думки, але Ви не не вмієте говорити, то Вас не будуть слухати, і навпаки, досвідчений оратор може утримати увагу аудиторії навіть простими словами”.

Можливості

У процесі освоєння ораторського мистецтва людина по-новому відкриває себе і рівень власної свободи, розвиває здатність керувати своїми психологічними й емоційними станами, а також розширює свої внутрішні межі, набуваючи впевненість у своїх силах. Отже, незалежно від професії люди, які опанували ораторську майстерність, гарантують собі швидкий кар’єрний ріст, відкриття власної справи, ефективніше ведуть переговори і впевненіше виступають перед аудиторією. Крім того, Ви виховуєте такі якості характеру як: відкритість, внутрішня привабливість, цікавість і переконливість.

Як і де вчитися?

IMG_3075

На мою думку, кожен може навчитися повноцінно використовувати свої можливості, якщо одночасно тренувати вміння слухати і правильно вступати у зворотній зв’язок. Звісно, можна навчитися ораторському мистецтву самостійно, однак такі заняття менш ефективні й, окрім цього, на них Ви витратите набагато більше часу і зусиль, ніж при навчанні на тренінгах. До того ж, деякі помилки важко побачити і виправити без допомоги професійного тренера.

Тому, з 2013 року Школа конкурентних рішень KI School запровадила вступний цикл тренінгів з ораторського мистецтва, який складається з трьох окремих частин: граматика поведінки, граматика спілкування і граматика ефективного лідерства. Тренінги розраховані на усіх, чий професійний успіх залежить від навичок ділового спілкування, зокрема на спеціалістів у сфері управління, торгівлі, журналістики і реклами. Наші тренери навчать Вас, як правильно читати людські жести і міміку, керувати своїм голосом, розуміти наміри і все, що приховано за словами, а також зрозуміло і логічно висловлювати свої думки, показувати щирі та необхідні емоції.

На наш погляд, саме комплекс цих вмінь і навичок допоможуть Вам стати проактивною особистістю у житті та ефективним лідером у роботі. За допомогою наших методик Ви зможете ефективно вести переговори, публічні виступи й отримувати потрібні результати у процесі комунікації.

PS І на завершення: цікава відео-промова, яка зробила Барака Обаму президентом”.