День праці, День прапора та День Конституції — про травневі свята у Польщі

У перші травневі дні поговоримо про День праці, а також про важливі свята поляків із  історичним значенням — День прапора (Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej) та День Конституції (Święto Konstytucji 3 maja).

У Польщі  1 травня (1 maja – Międzynarodowe Święto Pracy) відзначають на державному рівні і цей день законодавчо є вільний від роботи. Щодо традицій святкувань у Польщі: вони здебільшого схожі до українських. Часто багато поляків попередньо планують проведення часу у цей день із родиною, друзями чи знайомими, переважно на природі або ж подорожуючи. Таку традицію називають “Majówka” – так звані довгі вихідні, з огляду на те, що 3 травня вони святкують День Конституції.

2 травня — День прапора Польщі (Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej). На відміну від дат святкування державного прапора в Україні (23 серпня), поляки святкують напередодні Дня Конституції. Це свято належить до “молодих”, бо святкування відбувається із 2004 року.

Призначення дати святкування Дня прапора, а власне — 2 травня має своє історичне підгрунтя. Саме цього дня польські солдати Дивізії Костюшка повісили біло-червоний прапор на колоні перемоги в Tiergarten (Тіргартен) в Берліні, здобуваючи місто вони спричинилися до завершення військових дій в Європі під час Другої світової війни.

2 травня у Польщі дотепер  відбуваються різного роду політичні маніфестації та акції. Нововведенням є те, що патріоти своєї держави у цей день прикріпляють собі до одягу біло-червоні “kokardy narodowe” – форменний знак.

3 травня — історичний для Польщі день — День Конституції (Święto Konstytucji 3 maja). Святкування відбуваються на честь ухвалення конституції у 1791 році. Це вільний від роботи день.

Конституція 3 травня (Konstytucjа 3 maja) була ухвалена Великим Сеймом. Прийняттям цієї конституції змінено політичний устрій тогочасної держави із парламентарної монархії на конституційну. Також встановлено поділ влади на три гілки: законодавчу, виконавчу і судову.

Співавтором закону був король Станіслав Август Понятовський (Stanisław August Poniatowski). Офіційно цей закон, а також і інші постанови, які оголосив Великий Сейм, перестали зобов’язувати до виконання вже 23 листопада 1793 року із ініціативи Росії.  Станіслав Август Понятовський був же останнім королем Польщі.

Після отримання Польщею незалежності, річниця ухвалення Конституції 3 травня стала офіційно національним святом. Правда, воно не було визнане комуністичною владою і остаточно повернулося 6 квітня 1990 року, яке святкують дотепер. Далі на зображенні бачимо у центрі (у світлому вбранні) Станіслава Августа Понятовського.