Їдемо в Австралію!

photo1Чи хотіли б ви податись одного дня на інший кінець світу? Інша культура, інші реалії, люди, їжа, природа – це завжди цікаво. Як щодо Австралії? А що ми знаємо про цю країну? Про це нам розповість викладач англійської мови Костів Оксана:

Зачарує кожного туриста унікальна флора і фауна Австралії. До відкриття цього материка тут існували триметрові кенгуру, семиметрові ігуани, качки, які досягали розмірів коня та сумчастий лев, але і до сьогодні тут живуть тварини, яких не зустрінемо у жодному кутку світу.

Світ тварин унікальний та надзвичайно цікавий тому, що на 91% території цієї країни-материка збереглась природа в її первозданній красі. Тут водиться незвичайна пташка – лірохвіст, яка може відтворювати звуки більше, ніж 20 інших пташок і навіть звук клацання фотоапарата, і сигнал автомобіля!

Цікавий факт про кенгуру та страуса Ему – вони не можуть ходити задом на перед, а ще маленьке кенгурятко (joey) народжується завбільшки 1 см, ці тварини зображені на гербі країни. М’ясо кенгуру можна придбати у будь-якому супермаркеті і, звичайно, замовити у ресторані, воно вважається кориснішим за інші види м’яса. Австралійці часто жартують, що вони чи не єдина нація, яка їсть тварин зі свого герба).photo2

Пляжі в Австралії також варті уваги і їх тут без ліку, якби відвідувати кожного дня інший, на це б знадобилось 27 років! До речі, до 1902 було заборонено купання на пляжах вдень.
В цій країні є озеро Хілліер, вода в якому яскраво-рожевого кольору і вчені досі не знають чому.

А ще тут знаходиться підземна пожежа, яка триває вже більше, ніж 5 000 років – це горять шари вугілля.

Цікаво, що на такій величезній території проживає лише 20 мільйонів людей і аж 100 мільйонів овець, тобто на 1 людину припадає 5 овечок). Щоб вберегти овець від нападів собак дінго, австралійці спорудили найдовшу у світі огорожу протяжністю 5 614 км!

Ця країна є одним із лідерів виробництва та експорту найрізноманітніших видів сиру.

Цікаві факти про населення:

  • Люди тут витрачають більше грошей на азартні ігри, ніж у будь-якій іншій країні.
  • В середньому австралієць або Aussie, як вони себе називають, випиває 96 літрів пива на рік.
  • У місті Вікторія замінювати лампочки може лише професійний електрик.
  • Якщо хтось вирішить не йти на вибори – на нього чекає штраф.
  • А ще, ходити з правого боку тротуару тут протизаконно.

photo3

Інновації:

  • робити селфі придумали австралійці
  • саме в Австралії, у 1856 був прийнятий 8-годинний робочий день, що пізніше стало стандартом і для решти світу.
  • пасок безпеки в автомобілі вперше став обов’язковим в Австралії.
  •  а ще в Австралії є книгарні, де усі книжки загорнені в папір коричневого кольору, з коротким описом книжки на ньому, щоб покупці не судили про книжку з обгортки (“judge a book by its cover.”)

 

 

 

 

Ну і звичайно ж, вирушаючи в Австралію, потрібно пам’ятати про австралійську англійську, адже вона відрізняється від британської чи американської англійської. Ось декілька прикладів:

American English

Australian English

справжній

real and genuine

true blue

лінива людина

lazy person

bludger

бути щасливим/задоволеним

to be happy/pleased

to be stoked

робити помилку

make a mistake

come a guster

жінка

woman

sheila

ванна кімната

bathroom

dunny

нечемна дитина

naughty child

ratbag

фліртувати

flirting

crack onto somebody