Декілька порад для збагачення словникового запасу з іноземної мови

khomiakova Кожен із нас стикався з труднощами у збільшенні свого словникового запасу при вивченні іноземної мови. Як полегшити роботу мозку, коли він вже відмовляється запам’ятовувати нові слова, а бажання і прагнення вдосконалювати свої знання з іноземної мови все ростуть і ростуть? Ось декілька корисних порад від нашого викладача Наталі Хом’якової:

1. П’ять слів кожного дня
Намагайтесь кожного дня вчити хоча б п’ять нових слів. На початку кожного тижня складайте так званий “тижневий календар” – запишіть у окремий блокнотик, або у ваш електронний календар на смартфоні п’ять нових слів на кожен наступний день тижня. Протягом дня (чистячи зуби вранці, по дорозі на роботу, навчання чи додому, під час прибирання квартири або готування вечері) заглядайте у календарик і прокручуйте у голові нові слова. Впевнена, що перед сном ви будете ідеально знати всі слова, які були заплановані на цей день. А вже за місяць ваш словниковий запас може збільшитися на 150 слів!

2. Одномовні словники
У навчанні використовуйте одномовні словники, у яких тлумачення слів подається тією ж мовою. Так ви ще більше зможете зануритися у мовне середовище і вивчити багато нових слів — як складніших, так і легших пояснень цих слів. Серед онлайн-словників варто звернути увагу на:
Deutsch: http://www.duden.de/
English: http://www.oxforddictionaries.com/
Polski: http://sjp.pwn.pl/

czytawlondynie3. Читайте книги!
Багато читайте! Важливим є те, що потрібно читати книги різних письменників, адже у кожного є свій власний “словничок”, який із твору в твір повторюється. Також потрібно читати як класичну, так і сучасну літературу. У класичних творах часто можна зустріти застарілі форми слів, які вже майже не використовуються у розмовній мові.

4. Збагачуйте свою іноземну мову синонімами!
На прогулянці ви побачили симпатичну дівчину або гарного хлопця. Які компліменти іноземною мовою їй чи йому ви могли б сказати? Прокрутіть собі в голові ці вирази, постарайтесь підібрати якнайбільше синонімів та, за бажанням, приступайте до дій. 😉sprache-lernen

Deutsch: Du bist sehr schön! (anziehend, attraktiv, bezaubernd, charmant, hübsch, wunderschön…)
English: You are beautiful! (attractive, pretty, handsome, good-looking, nice-looking, as pretty as a picture)
Polski: Jesteś ładna! (śliczna, piękna, atrakcyjna, czarująca, urocza)

Саме за допомогою синонімів ви не тільки розширите свій словниковий запас, а й урізноманітните свою розмовну мову.

5. Перегляд фільмів іноземною мовою із субтитрами цією ж мовою
Тут варто зазначити, що для початківців ефективним буде перегляд фільмів або серіалів, які ви вже бачили. Наприклад я дуже люблю серіал “Друзі”. Переглянувши його вже багато разів українською мовою, я захотіла переглянути ще раз мовою оригіналу. Такий черговий перегляд цього серіалу приніс мені багато задоволення і користі, адже:

  • я вкотре провела гарно час з улюбленими героями цього серіалу
  • не нервувалася з приводу того, що я не розумію про що говорять головні герої, бо вже знала про що буде йти мова у цій серії
  • вивчила багато нових слів, які широко вживаються у розмовній мові
  • за допомогою субтитрів вивчила ще й правопис нових слів

6. Список справ або покупок
weekly_to_do_list_previewПеред походом в магазин кожен з нас зазвичай складає список того, що потрібно буде купити. Спробуйте скласти такий список іноземною мовою. Звісно, що це займе трошки більше часу, але в результаті ви урізноманітните свій буденний шопінг вивченням нових слів, які ви вживаєте у повсякденному побуті. У магазині повторюйте собі слова речей, які вам потрібно купити, іноземною мовою.

Також ефективним буде складання так званого “to do list“ – справи, які потрібно зробити в конкретний день. Наприклад: відвести сина в садочок, зустрітися з клієнтом, замовити торт на день народження мами, відвідати курси іноземної мови… Чому ж не зробити це іноземною мовою?

7. Запам’ятовуйте слова в контексті
До кожного нового слова підбирайте приклади його вживання, придумуйте свої ситуації, у яких ви могли б його якнайкраще використати. Таким чином ви бачите це слово “в роботі”, розумієте наскільки важливим і потрібним воно є для вас, як часто ви його можете використовувати. Так слово поступово вливається у ваш активний словничок.

А як збагачуєте свій словниковий запас ви? Що можете порадити або підказати? Ділимось секретами у коментарях! 😉