Носії мови та мовні курси: два боки однієї медалі

zrs

Зореслава Тарах, викладач англійської та німецької мов у Школі конкурентних рішень KI School, координатор методичного відділу

 

Для тих, хто шукає можливості для якісного вивчення іноземної мови, одним з ключових критеріїв пошуку є професіоналізм викладачів. До вашої уваги декілька акцентів у цій темі.

Як цілеспрямована людина, ви знаєте, які іноземні мови вивчати і навіщо. Потрібно знайти курси з хорошими викладачами. А хто вони — хороші викладачі?

 teacherЄ думка, що найкращий викладач — це носій мови. Чому? – Бо знає мовні та культурні тонкощі. Це справді перевага. Є й ще одна: носії мови, особливо американці, часто є відкритішими, ніж українські викладачі. Вони легко створюють невимушену атмосферу у групі. Інколи відкритість та ефект дружньої бесіди перетворюють заняття на стихійний монолог викладача з коментарями двох-трьох студентів (хоч у групі їх десять). Ви можете дізнатися про деталі з біографії вашого іноземного викладача, його родину, про вподобання, актуальні побутові проблеми та поганих сусідів. Хтось зі студентів також може розповісти групі про власне життя, але поки один розповідає, дев’ять інших одногрупників мовчать. Коли розповідає викладач, мовчать усі студенти. Припустімо, у групі є 10 студентів та викладач. Заняття триває 90 хвилин. Якщо висловлюватися у такій групі почергово, то кожен студент має близько 8 хвилин для говоріння. Це означає, що приблизно 80 хв ви мовчите. Слухати та аналізувати помилки колег теж корисно, але чи достатньо цього, щоб сформувати навички говоріння? Щоб навчитися говорити, потрібно говорити. Чи можна досхочу наговоритися у групі з 10 студентами? Звичайно, що так. Але розміреною бесідою про життя тут не обійдеться. Хороший викладач приходить на заняття з комплексом вправ, які розговорять всіх і одночасно. Це чітко сформулювані ситуації, які можна розіграти, проблеми, які слід обговорити і вирішити, питання, про які цікаво дискутувати. При цьому важливо працювати в парах та малих групах. Тоді ваш час для говоріння значно збільшується. Завдання викладача мотивувати, прислухатися, коригувати та коментувати. Українські викладачі часто дають собі з цим раду набагато краще, ніж колеги із закордону.

 

Чи є native speakers, які вміють якісно проводити заняття? На щастя, є! Щоб бути хорошим викладачем, носієві мови не обов’язково мати педагогічну освіту. Достатньо брати участь у регулярних тренінгах. Такі тренінги організовує керівництво школи (якщо воно зацікавлене у вашому успіху, а не лише у ваших грошах). Так само, хорошому викладачеві не обов’язково бути носієм мови. Обов’язково треба володіти мовою, знати методику і любити свою справу.

 

Шукаючи курси іноземної мови, ви не раз натрапите на твердження “Наші викладачі найкращі”, “Носії мови навчать вас іноземній”. Проте, лише ви можете сказати, який викладач є для вас найкращим. Підіть на пробне заняття, а потім спитайте себе: “Чи було мені цікаво?”, “Що вдалося зрозуміти та запам’ятати?” Якщо було цікаво і результативно — ви продовжите навчання, бо вам вдалося знайти хорошого викладача.