1 червня – день дитини

dzieciВажко відповісти, коли саме з’явилось це свято, адже в різних країнах дата його появи різниться. Відомо однак, що воно було запроваджене, щоб захистити дітей від війни та голоду. У Польщі це свято святкується із 1952 року саме 1 червня. У цей день батьки зосереджують всю свою увагу на дітях та намагаються створити для них свято. Наймолодші отримують багато слодощів та подарунків, а тому полюбляють це свято не менше за день св. Миколая. Від 1994 року у цей день в Польщі відбуваються засідання Сейму дітей та молоді.

Проте не завше святкування дня дитини припадає на 1 червня. До прикладу, у Франції та Італії, день дитини збігається із днем родини та святкується 6 січня. Католицька церква в цей же день згадує трьох царів, які прийшли до маленького Ісуса, щоб подарувати йому дарунки. Аби вшанувати цей надзвичайний день в Італії та Франції, батьки дарують дітям подарунки, організовують урочисті обіди, печуть для дітей спеціальні солодощі із «пророцтвами». Окрім солодощів діти отримують також зроблені з паперу корони «короля» чи «королеви», які одразу ж одягають.korona-iz-bumagi

Найцікавіші традиції, пов’язані із Днем дитини, можемо віднайти в Японії. У цій країні існує не одне, а два свята для дітей: окреме для хлопців (5 травня), окреме – для дівчаток (3 березня). Японські хлопці своє свято проводять в товаристві татів, разом роблять іграшки з паперу, а із шматків тканини виготовляють повітряних зміїв у формі риби (карпа). Кожен повітряний змій має символізувати якогось члена родини: чорний – батька, червоний – матір, синій – сина. В японській традиції карп символізує силу та відвагу, адже може плисти проти течії, а також перетворюватись і дракона, який натомість є дуже добрим. Батьки прикріплюють повітряних зміїв біля домівок, бажаючи їм в такий спосіб удачі та мжності при подоланні різноманітних життєвих негараздів.

2345_02
Японські дівчатка разом із матерями 3 березня роблять ляльок і одягають їх в традиційний японський одяг. Цей день є днем молитви за здоров’я та щастя дівчат. На цей день в Японії припадає також Свято ляльок.

В Туреччині, в свою чергу, День дитини святкують 23 серпня (в цей день в Туреччині святкують також День незалежності). Таке співпадіння пов’язане з тим, що творець незалежної Турецької республіки Мустафа Кемаль Ататюрк присвятив цей день дітям, вважаючи їх майбутнім народу. У цей день, подібно як і в Польщі, діти проводять засідання парламенту.

У Бразилії День дитини святкується 12 жовтня, а в Австралії – в першу суботу липня. Незалежно від дати, цей день є нагодою для батьків провести більше часу поряд із дітьми, порадувати їх подарунками і солодощами. А також тим найціннішим що вони мають – любов’ю та опікою.

автор: Данута Наугольник