Коли найкраще вивчати іноземну мову?

Часто можна почути запитання «У якому віці краще починати вивчення іноземної мови?», «Чи варто вчити іноземну з раннього дитячого віку?» і т.д. На ці та інші питання спробує дати відповідь наш викладач англійської мови для дітей Ольга Розбакова.
Справді, протягом багатьох років вважалося, що вивчати іноземну мову в дошкільному віці даремно. Однак, недавні дослідження показують, що найкращий час для вивчення іншої мови – це перші три-чотири роки життя.
Існує думка про певне вікове вікно, в якому навички вивчення другої мови досягають піку свого розвитку. Дослідники розходяться в думках, як довго триває це вікно – деякі вважають, що воно закінчується у віці 6 або 7 років, в той час як інші твердять, що воно продовжується до підліткового віку. Діти в цей період мають майже універсальний показник успіху в швидкості запам’ятовування та набутті акценту. Після завершення цього періоду стає набагато важче для людини вивчити нову мову, однак це можливо.

Вивчення мови є природнім процесом, коли діти є малими. Дорослі часто намагаються вивчати мову в надуманий спосіб, наприклад, цитують цілі фрази чи вчать пісні, проте їм буває важко спілкуватись у мовному середовищі. Тим не менше, коли ми повністю занурюємось у мову, як діти, через ігри та інші інтерактиви, цей процес стає набагато швидшим і легшим. Саме тому є важливим використання ігор під час навчання. Під час гри краще засвоюється матеріал, а також вивчаються ситуативні фрази, такі як “My turn”, “Who’s next?”, “Let’s all make a circle” etc.

Хоча діти і здатні швидко запам’ятовувати, проте їм потрібно сприяти у цьому. Тому для успішного запам’ятовування під час занять варто дотримуватись наступних принципів:

1. Повторення, багаторазове і регулярне – важливий елемент у вивченні мов.

2. Підключення усіх органів чуття.

3. Рухливі ігри. Потрібно по можливості в заняття вводити елементи ігор-руханок.

4. Закон шести нових слів. За одне заняття дитина може засвоїти не більше, ніж 6 нових слів.

5. Позитив. Діти гарно запам’ятовують те, що викликає радість, пов’язане з позитивними емоціями.

Якщо дитина починає вільно розмовляти англійською, італійською, французькою, це не означає, що вона буде говорити цими мовами 50 років пізніше. Без тривалої мовної практики, здібності дитини зменшаться, тому дуже важливо практикувати їх.

Якщо ж Ви пропустили цей сприятливий період дитинства, не хвилюйтеся. Незважаючи на те, що діти молодшого віку мають більше природних здібностей до вивчення мов, дорослі також можуть їх вивчити при наявності мотивації та наполегливості.