Про жарти, дурнів і…рибу!

скачанные файлыУсі люблять той час, коли приходить весна і на вулиці стає тепліше. Тоді покращується настрій, на обличчі з’являється посмішка і вже навіть легкий весняний дощик не зіпсує день. Та є один день у весняному календарі, коли жартують всі і всюди 🙂 День веселощів, сміху чи навіть дурня1 квітня!

Історія свята

Достовірної історії виникнення цього свята немає. Насправді є багато версій:

  • На думку деяких дослідників, традиція жартувати 1 квітня походить ще від античного фестивалю Деметрія, який відбувався на початку квітня, і в основі якого лежала легенда про викрадення богом підземного світу Аїдом доньки богині Деметри — Прозерпіни. Пошуки доньки ні до чого не призвели — адже її крики були лише обманною луною.
  • Перша письмова згадка про 1 квітня як конкретний День усіх дурнів знайдено в англійській літературі й датується XVII сторіччям.
  • Щоправда, стверджують, що у Франції він існував із 1564 року, коли там було введено новий календар, що пересунув Новий рік із 25 березня на 1 січня. Однак минули роки, перш ніж нововведення перемогло багатовікову звичку. Чимало людей через незнання чи через консервативні погляди продовжували обмінюватися привітаннями та подарунками в останній день колись новорічних свят — 1 квітня.

pershe-kvitnya-april-fool-day-7386

1 квітня у світі

Вже було згадано про те, що у Франції своя генеза свята. У цей час людей, які велися на жарт висміювали за те, що вони так швидко “попадаються на гачок” жартівника. Через це був звичай вішати на спину рибу. Звідти й пішла назва свята poisson d’avril, що дослівно означає “квітнева риба”. У наші часи в цей день кондитери випікають величезні шоколадні рибини, а діти чіпляють іншим рибину, на щастя, лише паперову 🙂

poissondavril

Достовірно невідомо звідки це свято асоціюється із рибою, але звісно ж існує кілька версій:

  • одні пов’язують це з християнським знаком риби;
  • інші ж вірять у зв’язок із зодіаком, адже знак Риб останній у зимовий період;
  • також існує версія, що весною у ріках Франції ставало завжди дуже багато молодої, недосвідченої риби і зловити її міг будь-який дурень;
  • також є міфічне припущення згідно з яким це свято з’явилося завдяки неаполітанському королеві Монтерею, якому  принесли на обід дуже смачну рибу. Через рік цар зажадав точно таку ж. Такої ж звісно не знайшли і кухар приготував іншу. І хоча король розпізнав підміну, він не розгнівався, а навіть розвеселився.

В Британії це свято назвивається All Fool”s Day , а тобто День Дурня. У цій країні як правило жартують до обіду, якщо ж жартувати після обіду, то ти сам стаєш першоквітневим дурнем: “April Fool’s gone past…and you’re the biggest fool at last!”.

У британському фольклорі походження 1 квітня пов’язують із Готамом (Gotham) – легендарним Містом Дурнів. Найвідоміша розповідь оповідає про те, як мешканці села вдавали з себе божевільних, щоб не пропустити через свою територію англійського короля Джона, який привласнював всі землі, по яких проїжджала його карета.

april-fools-day

primaavs3У Польщі цей день проходить як Prima aprilis. Звичай 1 квітня прийшов до поляків з Німеччини і проникнув навіть у кола високопосадовців, тому навіть антитурецький союз, що був підписаний 1 квітня 1683 року, датували 31 березня, аби в документі не фігурувала дата всіх дурнів.

У теперішній час цей день святкують особливо польські ЗМІ, висвітлюючи різні неправдиві новини. Добре, що потім пояснюють, що це був жарт. До речі, ось так можемо сказати польською про жарт: żart• psikus• dowcip• figielek• wygłup•

У Німеччині ж святкують Aprilscherz. У цей день прийнято “in den April schicken” — посилати у квітень, а тобто жартувати у такий спосіб: посилати когось (найчастіше дитину) за тим, що неможливо принести. Ті, кому вийшло когось обдурити, супроводжував свій дотеп вигуками “April, April! ” Першоквітневого дурня також висміювали таким чином: “Aprilsgeck, steckt die Nase in Dreck!” (Квітневий дурню! Всунь носа у багнюку!)
Ця приповідка існує і в англомовному варіанті: “April fool, put your nose into the mud!”

В Україні святкуємо з вигуками “1 квітня — дурня всесвітня!”. У цей день в Одесі проводиться традиційна “Гуморина”. Цей фестиваль гумору проводиться вже понад 40 років. Гуморина проводиться у формі карнавальної ходи на Соборній площі Одеси. У місті також відбувається багато концертів та інших розважальних заходів. Святкування закінчується вечірнім салютом.

452

Жарти
У цей день жартівливі та неправдиві новини ЗМІ висвітлюють не лише у Польщі. Ось перелік гучних жартів, що стали популярними на увесь світ. Серед них: «Пізанська вежа таки впала», «НЛО приземлилося в Лондоні (Парижі, Петербурзі)», «Фоторепортаж про літаючих пінгвінів», «Ми переходимо на десяткову систему відліку часу», «Значення числа Пі тепер не 3,14, а 3,0» та інші світові жарти та дотепи.

Говорять, що сміх продовжує життя…Не можемо з цим не погодитись. Тому свякуйте цей день і даруйте одне одному позитив! Головне не перестаратись 🙂 А якщо буде сумно, то заходьте до нас у гості. Не знаєте як доїхати? Це не проблема! 15 хв від центру на усімвідомому Львівському метро до станції Зелена, пішки до вулиці Водогінної і ліфтом на третій поверх. Ласкаво просимо 🙂

автор: Христина Бойко