Typisch Deutsch?

Terminkalender-201020506591Сьогодні розглянемо декілька кліше, які притаманні жителям Бундеслянду. Як живуть німці? Що вони люблять? Як проводять свій вільний час? Якими вони є насправді? У кожного з нас є певні стереотипи стосовно цієї нації, підтвердити або спростувати які можна лише після перебування в країні і тіснішого знайомства з культурою. Ось деякі з них…

– Організованість і пунктуальність

Система управління і робота державних установ, рух громадського транспорту, різні маршрути добирання до стадіону фанатів двох ворогуючих футбольних команд, вивіз сміття … тут ми можемо поки що тільки позаздрити і старатися брати приклад. Все продумано, організовано і працює на найвищому рівні!

Такий порядок наведений не тільки на державному рівні, а й у житті кожного окремого громадянина. Більшість німців пунктуальні і точні, люблять коли все добре організовано і йде за планом. Тому вони охоче розписують свій щоденник на декілька днів наперед, а то і на найближчий місяць… Також дуже не дивуйтеся, якщо почуєте, що є вже конкретні плани на відпустку, яка буде через три роки. Спонтанність більше притаманна молодому поколінню, коли йдеться про вільний час. За допомогою соціальних мереж вони швидко можуть домовитися про плани на найближчий вечір.

– Німці обожнюють свої машини

“Das Auto – des Deutschen liebstes Kind“ ( „автомобіль — улюблена дитина німців“). Громадяни Бундеслянду просто в захваті від своїх засобів пересування! А чому б і ні? Протягом багатьох десятиліть автомобільна промисловість є однією із ключових галузей німецької економіки. За кількістю вироблених автомобілів країна посідає четверте місце у світі.

die-deutschen-lieben-ihr-auto-von-dieser-emotionalen-bindung-zeugen-die-kosenamen-fuer-den-fahrbaren-untersatz-Не тільки німці, а й водії з усього світу знають про надійність, відмінну якість і довговічність цих машин і купують їх з великим задоволенням. За рік продається близько 3 мільйонів нових автомобілів.

На сьогоднішній день на вулицях Німеччини близько 50 мільйонів автомобілів на майже 80-мільйонне населення країни. Проте хтось не має жодного, а в когось їх може бути декілька.

Більшість стає дуже емоційними, коли починається розмова про мотор і чотири колеса. За опитуваннями, майже 69% опитаних кажуть, що вони люблять свій автомобіль, 18% дали йому особливе прізвисько.

– Мандрівники

Німці багато подорожують і охоче витрачають на це багато грошей. За статистикою минулого року, на 80 мільйонів жителів країни припадає близько 70 мільйонів подорожей (більше подорожуючих можна знайти хіба що у Китаї). Кожен третій охоче відпочиває на батьківщині. Широко поширеним є піший туризм у горах, який вже давно став національним масовим видом спорту. У країні є близько 200 000 км туристичних стежок. За кордоном вони надають перевагу відпочинку на пляжі під яскравим сонечком (53%), тривалі екскурсійні тури обирають лише 16%.

deutsche journalisten dienste Bild: 43201

– Футбольні фанати

Футбол — улюблений вид спорту в Німеччині, і цьому також є пояснення… Футболісти національної збірної тричі ставали чемпіонами Європи з футболу, а у 2014 році здобули свою четверту перемогу на чемпіонаті світу. На даний момент команда посідає друге місце у рейтингу футбольних збірних світу (FIFA).

Матчі на стадіонах постійно збирають повні трибуни глядачів. Популярним є публічний перегляд матчів на великих екранах у центрі міста, і перегляд матчів у місцевих барах та ресторанах. Під час чемпіонатів Європи і світу вся країна живе футболом.
Проте багато німців не лише спостерігають за грою по телевізорі або на стадіоні, а й самі охоче грають. В країні є близько 27 000 місцевих об’єднань, у яких понад 6,5 мільйонів (приблизно 8 % населення всієї країни) активних футболістів. Молоді люди часто грають у футбол з друзями у свій вільний час.

140715121919-german-celebration-horizontal-gallery

Ще більше про те, що є притаманним для Німеччини і її жителів можна знайти у одному з відеопроектів Goethe Institut – „Deutschlandlabor. Alltag in Deutschland“. Двоє ведучих подорожують Німеччиною, знайомлять нас з буденним життям і звичками її мешканців.
Ці відео призначені для студентів, починаючи від рівня А2. До кожного відео додаються словничок із невідомими словами, текст і вправи.

Гарного Вам перегляду!

автор: Наталя Хом’якова