Три відтінки нового слова

uооnnamedСтуденти часто обожнюють записувати значення слів, які вони почули вперше, однак це досить часто обмежується звичайнісіньким перекладом на рідну мову. Якщо ви пошукаєте слово у будь-якому пристойному словнику — ви побачите цілу низку варіантів вжитку цього слова, ба навіть його варіанти у різних частинах мови (прикметник чи дієслово). Для чого це потрібно? Для того щоб пізнати природу слова, тоді воно має шанс на довше залишитись у пам’яті колоритним варіантом його застосування.

Пам’ятаю як сьогодні підготовку до міжнародного екзамену FCE, де необхідно знати широкий спектр слів у контексті якої-небудь розповіді. Українським перекладом не обійтися… На поміч зверталася до поважного Cambridge Free Dictionary , або ж Oxford Dictionary  із англійським поясненням, що містить зазвичай синоніми (особливо якщо це дієслово). Деяких студентів лякає сама згадка про які-небудь іспити, а тут ще й міжнародний, але ідея полягає у ґрунтовному розумінні того, що ти вживаєш.

Отже, синоніми — це ще один відтінок природи слова. Якщо ви забули один із варіантів, у вас зазвичай є запасний, або навіть декілька. Якщо всі синоніми забулися, не здавайтеся запитанням “а як буде англійською…”, бо ви суттєво сповільнюєте процес навчання. Рано чи пізно хтось із ваших колег або ж викладач здогадається про що ви і нагадає вам забуте слово.

До природи слова також відносяться словосполучення із цим словом. Знати, що “mistake” – це помилка, не дає вам розуміння того, як дане слово використовувати у реченні. Для цього потрібно вивчати “collocations” (make a mistake, correct a mistake, etc).

unnamed

Спробуємо перелічити основні відтінки природи слова ще раз:
1. Слово у різних частинах мови (to imagine, imaginative, imagination).
2. Синоніми (to check in – to register).
3. Словосполучення або collocations (hotel – check in at the hotel, five-star hotel, stay in a hotel, arrive at the hotel)

Якщо ви цікавитесь всіма трьома вищепереліченими пунктами, ви на шляху ефективного вивчення мови. І не забувайте записувати кожне цінне слово у ваш улюблений блокнот!

автор: Вітик Ольга