Вивчайте словотвір – збагачуйте словниковий запас

unnamedНевеличка порада для тих, хто вивчає іноземні мови, зокрема англійську від нашого викладача Марти Фалач.

Навіть якщо у Вас невеликий словниковий запас, цю ситуацію можна легко виправити, ознайомившись з правилами словотвору. У цій статті ми поговоримо про те, що таке словотвір, на які типи він поділяється (детально розглянемо префіксальний тип) і навіщо нам взагалі його вивчати.

Словотвір – це набір встановлених правил, згідно з якими утворюється слово. Ми знаємо що слова складаються з префікса, кореня, суфікса і закінчення. Згідно з тим, що ми додаємо або віднімаємо від кореня (типи словотвору), значення слова буде змінюватися.

В англійській мові є наступні типи словотвору: суфіксальний (додавання суфіксів), префіксальний (додавання префіксів), суфіксально-префіксальний (додавання як суфіксів, так і префіксів), дезафіксація (віднімання суфіксів та префіксів), словоскладання (додавання коренів 2- х або більше слів), конверсія (зміна частини мови, наприклад, іменник змінюється на дієслово).

unnапапamed

Так як у цій статті ми детально розбираємо префіксальний тип словотвору, я б хотіла поділитися з вами найбільш уживаними префіксами, за допомогою яких, на базі свого словникового запасу, Ви зможете утворювати безліч нових слів. Отже, зверніть вашу увагу на таблицю нижче:

Префікс

Значення Приклад
anti against antibodies, anti-social
auto self autonomous, autobiography, automobile
bi two bicycle
cо with cooperate, coordinate
contra against contradict, contravene
de remove deregulate, deselect
dis not disappear
il not illegal
im not immaterial, immature
inter between international
mis badly/wrongly misinform, misbehave, misunderstand
multi many multinational
non opposite non-profit
out more than outperform, outdone
over too much oversleep, overwork
post after postpone, postnatal
pre before predict
re again rewrite, relive
sub under submarine
super higher/improved supermarket
trans across transatlantic
uni one uniform
under not enough underpaid, underfed

 Мабуть, Ви помітили, що ці префікси несуть в собі різні значення і знаючи, наприклад, слово “Write”, Ви з легкістю можете використати його в значенні “Переписати”, додаючи маленький префікс “re”.

unnaвввmed

Префікси це тільки початок . Вивчіть цю таблицю старанно, попрактикуйте утворювати нові слова з тих, які Ви вже знаєте, а на наступний раз ми поговоримо про інші типи словотвору. Сподіваюсь, ця стаття стане Вам в пригоді.