YouTube po polsku (ч. 1)

YouTube_logo_2013.svg

У нелегкій справі вивчення іноземної мови нам дуже допомагає інтернет. З ним не потрібно сидіти годинами у бібліотеці, завчати напам’ять важкі незрозумілі тексти, та навіть виходити з дому – усе необхідне самотужки приходить через всесвітню мережу у зручні для нас місце і час. До наших послуг аудіо- і відеоматеріали, пісні, новини, телесюжети і все, що тільки заманеться. Головне тільки правильно сформулювати запит і натиснути на кнопочку. Вуаля.

Ну і, звісно, не зайвим буде нагадати, що однією з основних умов вивчення іноземної мови є якомога глибше занурення у її світ, а дуже допоможуть в цьому заняття тим, що цікаво власне вам. Дивимося фільми, слухаємо музику, читаємо на іноземній про останні новини зі світу моди. Ну, і шукаємо, що там є прикольного на Ютюбі.

Перед вами підбірка каналів з польськомовного ютюба, завдяки яким ми можемо заглибитися в середовище іншої країни без прив’язок до візового режиму, стану гаманця та інших надокучливих життєвих нюансів. До речі, якщо йдеться про польськомовне ютюб-середовище, то вибір каналів надзвичайно великий: від науково-пізнавальних до нестримно-розважальних, від гламурно-бьютіблогерських до занудно-публіцистичних.

Отже, почнемо з найцікавішого (з відносної точки зору, звісно).

█▬█ █ ▀█▀ Mikołajki! Mały Alan w 20m2 Łukasza

1

20m2 – авторське інтернет-ток-шоу журналіста Лукаша Якуб’яка (Łukasz Jakóbiak). В свій час він мріяв працювати на телебаченні, але не склалося. Замість депресування і скарг на життя, він вирішив організувати власний інтернет-проект. Суть його в тому, що автор влаштовує інтерв’ю з найрізноманітнішими знаними особистостями, а замість телестудії використовує власне малогабаритне помешкання (його загальна площа дала назву програмі). Сам Лукаш стверджує, що першим своїм гостям-сєлєбріті телефонував за мобільними номерами, які знаходив у вільному доступі в інтернеті. А тепер має 253 336 підписників у себе на каналі і величезну колекцію з найповажніших у Польщі (і не тільки) осіб у себе в гостях. І сам вже є сєлєбріті, так (Lukasz Jakobiak at TEDx).

Чим цікаво: розмови з актуальними діячами усіх сфер життя сучасної Польщі – шоу-бізнесменами, митцями, політиками і музикантами. Можна дізнатися багато нового про те, що зараз робиться у країні та що про це думають відомі поляки. До речі, різні гості розмовляють по-різному – хтось говорить дуже швидко, хтось має важку для сприйняття дикцію або акцент. Тому слухаємо, розбираємося і дізнаємося багато цікавого.

Przemyślenia Niekrytego Krytyka – Czarodziejka z Księżyca

2

Niekryty Krytyk – творчий псевдонім Матея Фрончика (Maciej Frączyk) англійського філолога з м. Лодзь, який працює копірайтером у житті, а відомим на усю країну став завдяки своєму каналу на Ютюб, де він колись почав викладати свої відеоогляди комп’ютерних ігор і фільмів, а закінчив феєричними рецензіями на серіали 80-90-х років, старі польські реклами, дитячі програми, телемагазини та інший жир. Комусь, певно, це здасться абсолютно не вартим уваги, а комусь і ні — Некритий Критик у 2012 р. мав найбільшу кількість підписників серед польських відеоблогерів (зараз має 1 179 652).

Чим цікаво: окрім стовідсоткового способу на асоціаціях запам’ятати слово «футбол» польською (Przemyślenia Niekrytego Krytyka: Pan Tik-Tak – дивитися тут), ми маємо чарівний екскурс у телевізійну Польщу початку 90-х, у якій виріс автор і за якою дуже по-авторськи ностальгує.

Gdyby politycy i media mówiły prawdę…

3_0

AbstrachujeTV – це три, за власним зізнанням, «креативних і позитивних» хлопця (Czarek, Robert i Rafał), які вже третій рік є авторами одного з найпопулярніших у Польщі ютюб-каналів (1 601 502 підписника). За їхніми словами, у своїх відеоскетчах вони показують навколишній світ, відображений у кривому дзеркалі. У хлопців досі проблема – їх назву постійно цензурують «зірочками» в інтернеті (кому цікаво чому – прочитайте комусь зі знайомих назву цього каналу вголос і подивіться на реакцію), тому виникають труднощі з інтернет-пошуковцями. Хоча, на їх популярності це ніяк не відображається, принаймні зупинятися на досягненому або міняти назву ніхто не збирається.

Чим цікаво: а чим цікаве власне зображення у кривому дзеркалі?

O pochodzeniu wulgaryzmów

4

Polimaty (335 021 підписник) – науково-пізнавальна програма Радослава Котарського (Radosław Kotarski). Історик за освітою (яку він, до речі, так і не закінчив), Радослав признається, що є «факто-наці» і 90% його робочого часу витрачає на пошук і перевірку інформації для своїх відео (і статей на власному сайті). Якщо інформація непевна або недостатньо обґрунтована – обов’язково це зазначає. Автор впевнений, що про будь-яку науку можна і треба розповідати цікаво, і доводить це на власному прикладі.

Чим цікаво: грамотна мова, багато «розумних» і «спеціальних» слів. Цікаво про різні галузі науки – у вигляді чітких і зручно поданих фактів, без недоречної клоунади.

Замість бонуса – стаття автора про словесне різноманіття у європейських мовах. Мало тексту, багато картинок – ну що ще треба для щастя?

5 sposobów na… UŁATWIENIE SOBIE ŻYCIA #3

5

5 sposobów na – канал п’яти веселих хлопців, кожен з яких презентує щосереди у новому відео свій персональний спосіб для вирішення якоїсь проблеми або нестандартного виходу зі стандартної ситуації. Більшість способів відносно проста у виконанні і не потребує надзусиль і професійного устаткування. Власне, в цьому і суть. Способи, вірогідно, дійсно дієві – 1 185 274 підписників рекомендують.
Чим цікаво: багатьма речами, про які кожен з нас колись мріяв, але соромився в цьому зізнатися навіть сам собі. Як зробити пончики з морозивом або гострим перцем (5 sposobów na… TŁUSTY CZWARTEK, приготувати комусь оригінальний подарунок (5 sposobów na… PREZERWATYWĘ), влаштувати собі у душовій кабіні сауну (5 sposobów na… KACA), оволодіти якоюсь суперсилою (5 sposobów na SUPERMOCE), очистити запотіле дзеркало без ганчірки (5 sposobów na… ZAOSZCZĘDZENIE CZASU), прикрасити весь дім картинами власного виконання (5 sposobów na… SZTUKĘ W DOMU) – про все це вам хлопці розкажуть і покажуть. І це далеко не повний список.

На поки це  все, далі буде.

О. Стрижкова