Хочу вчитись! Як, де і з ким


Автор: Христина Попик, викладач польської мови у KI School

hr
Мудрі люди говорять, що скільки іноземних мов ти знаєш стільки разів ти людина.. Тому не дивно, що попит на вивчення іноземних мов досить великий, і, правду кажучи, далі зростає. І ось одного чарівного дня і ми вирішуємо вивчати якусь першу, другу, десяту іноземну мову. Якщо ми це робимо для своїх потреб, тобто додатково, в пригоді нам стануть курси, мовні школи, репетитори тощо. І тут постає питання номер один — що вибрати? Ну припустімо, що ми обираємо мовну школу, яка в свою чергу пропонує індивідуальні заняття, напівіндивідуальні (2 особи) та групові. І це знову змушує нас замислитись.

Спробуємо розібратись у цій проблемі та зважити всі за і проти. Розпочнемо з індивідуальних занять. Практика показує, що індивідуальі занятя з іноземної, а тобто робота сам на сам з викладачем, вчителем, тренером дуже популярна, як серед дітей так і серед дорослих. Щодо дітей, то тут теж вирішують звісно батьки. В останніх існує стереотип, що індивідуальні заняття ефективніші.Але Чи насправді це так?

Індивідуальні заняття

Позитив:


1. Час. Легко коригувати час занять. Вдвох завжди легше домовлятися ніж групою, адже не кожен може підлаштуватись під конкретну годину.

2. Концентрація. Викладач не розсіює увагу на інших учасників заняття, а працює лише зі студентом. Таким чином, матеріал при потребі можна пояснити двічі чи навіть тричі. Також викладач має змогу постійно моніторити досягнення та знання студента.

3. Тссс!!! Матеріал підбирається до особистих можливостей студента і він може не переживати, що десь щось не встигатиме. А отже можна не соромитись своїх невдач, окрім викладача про них ніхто не дізнається.

Негатив:

1. Лінощі. Індивідуальні заняття легше відмінити і “просачкувати”.

2. Тет-а-тет. Працювати півтори-дві години один на один важко як для викладача так і для студента.

3. Засвоєння. Матеріал засвоюється повільніше, адже не передбачено живого спілкування з людьми (звісно крім викладача))).

Групові заняття

Позитив:

1. Живе спілкування. Групові заняття передбачають живе спілкування в колі нових друзів. Можливість дискутувати та проводити цікаві бесіди.

2. Мовний бар’єр. Якщо Вам попадуться хороші співрозмовники, то позитивна атмосфера на занятті гарантована, а отже подолати мовний бар’єр стане легше і простіше.

3. Досвід. На гупових заняттях легко обмінюватись досвідом, й не лише тим, що стосується іноземної мови, але й досвідом з життя загалом.

4. Ігри. Важливою перевагою як для викладача так і для студента є можливість роботи в парах, в групах, що веде за собою створення діалогів, відігрування ролей, комунікативні ситуації та інші корисні для засвоєння матеріалу ігри.

5. Час. Всі попередні плюси передбачають активне і цікаве заняття, що в свою чергу проходить швидше і веселіше, а тому і дві години інколи для групи може пролетіти як 5 хвилин.

6. Погляд збоку. Ящо викладач не матиме змоги кожного разу виправляти Ваші помилки, то Ви зможете зауважити їх в інших студентів і робити для себе висновки. А тобто, Ви чутимете іноземну не лише від викладача і будете тяггнутись до успішних студентів. Здорова конкуренція це добре!

Негатив:

1. Час. Групу інколи важко позбирати до купи, бо не всім може підходити час і день занять.

2. Увага! Якщо у групі є супер-активні студенти, то вони можуть забирати всю увагу собі і це перетвориться на театр одного актора.

3. Об’єм матеріалу. Чим більше студентів в групі, тим менше можна встигнути на занятті.

Отож, є свої плюси та мінуси занять в групі та індивідуальних занять. Тоді постає питання, що ж вибрати? В цьому моменті Вам потрібно усвідомити, яку мету Ви ставите перед собою. Якщо Ви готуєтесь до якогось важливого екзамену з іноземної мови і Вам потрібно сконцентруватись на якійсь конкретній лексичній чи граматичній темі, то, мабуть, варто поцікавитись індивідуальними заняттями. Але, якщо іноземна потрібна для себе чи для навчання або роботи закордоном, то мінуси групових занять можна легко виправити, адже, якщо Вам не підходить час заняття в одній школі, то підійде в другій, третій і так далі; якщо в групі з’являється якийсь “живчик”, то грамотний викладач cпрямує його знання та енергію в корисне для всієї групи русло; так само від викладача залежить план заняття, адже можна побудувати його так, що встигатимете все і завжди!

На завершення, треба зауважити, що не варто створювати собі стереотипи про групові та індивідуальні заняття, адже все залежить від методів викладання та планування заняття, а тому насамперед серйозно підійдіть до вибору школи чи викладача.

Успіхів!